A korszerű BMW M4 CSL

A korszerű BMW M4 CSL

A fennállása 50. évfordulóját ünneplő eseménysorozat részeként a BMW M GmbH egy limitált szériában kínált különkiadást is bemutat, amely a prémium középkategória nagyon sikeres, nagyteljesítményű sportautójának műszaki alapjaira épül. A felülmúlhatatlan vezetési impulzus érdekében a modern BMW M4 CSL a versenyzés iránti mesés szenvedélyt továbbfejlesztett technológiákkal egybefogja, két alappillérre támaszkodva: a BMW M4 Competition Coupé modellhez képest 30 kW-tal / 40 lóerővel megnövelt, már 405 kW / 550 lóerő maximális teljesítményre és a 100 kilogrammos súlycsökkentésre.

Magasabb szintű maximális teljesítményével, okos könnyűszerkezetes járműépítésével, kétüléses kialakításával, típus-specifikus futómű-hangolásával és sajátos felszereltségi tételeivel a korszerű BMW M4 CSL (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 9,8 – 10,1 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 222 – 227 gramm / km) a génjeiben hordozza a versenypályás adottságokat. A különkiadás sok mindenben osztozik élvonalbeli futamokra tervezett testvérmodelljével, a BMW M4 GT3 modellel, ez mindazonáltal a versenypályán is felszínre kerül: a világpremierje előtti teszteken a korszerű BMW M4 CSL megfutotta a Nürburgring Nordschleife aszfaltcsíkján a BMW Group sorozatgyártásban kínált modelljei által mért korábbi leggyorsabb köridőt. A mesés versenypálya leginkább tesztelésekre és összehasonlításokra használt vonalvezetése a T13 szektor egyenese nélkül is 20,6 kilométer hosszú, itt a korszerű BMW M4 CSL 7 perc 15,677 másodperces köridőt ment. A modell hivatalos, hitelesített ideje az egész, 20,832 kilométer hosszú versenypályán 7 perc 20,207 másodperc. A különkiadás 3,7 szekundum alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra, a nulla-kétszázat ugyanakkor 10,7 másodperc alatt teljesíti.

Tradíciókkal átitatott recept: „Competition, Sport, Lightweight”

A korszerű BMW M4 CSL génjeibe kódolt versenyzői adottságok alapja egy legendássá vált járműépítési koncepció, amely a legmagasabb szintű járműépítési szaktudást és a legújabb technológiai innovációkat felhasználva hoz létre figyelemfelkeltő vezetési élményt. A „CSL” megjelölés a „Competition”, „Sport” és „Lightweight” szavakra utal, kihangsúlyozva a súlycsökkentésre irányuló járműépítési vezérelveket és a motorsportban elért versenysikereket. A BMW Motorsport GmbH által, hasonló elvek mentén tervezett BMW 3.0 CSL már debütálása évében, 1973-ban megnyerte az Európai Túraautó-Bajnokságot, a korszerű BMW M4 CSL mindazonáltal a BMW M3 és a BMW M4 minden korábbi generációjának módfelett sikeres nyomdokain érkezik meg, például a 2003-as BMW M3 CSL és a 2016-os BMW M4 GTS után.

A korszerű BMW M4 CSL a május 20-22. közt megszervezett Concorso d’Eleganza Villa d’Este első napján ünnepli világpremierjét, ami a BMW M GmbH részére a fennállása 50. évfordulóját ünneplő eseménysorozat egyik fénypontja. 2022 júliusától a különkiadás korrekten 1 000 példányban lát napvilágot a BMW Group dingolfingi gyárában.

Mérnöki precizitás a legapróbb részletekig: a modern BMW M4 CSL okos könnyűszerkezetes járműépítése

Innovációs erősségének és versenyautó-építési szaktudásának hála a BMW M GmbH 1 625 kilogrammra csökkentette a modern BMW M4 CSL saját tömegét, amelyhez megnövelt maximális teljesítmény társul. A végeredmény ezáltal lóerőnkénti 2,95 kilogramm, amely példás műszaki alapot nyújt a dinamikusan letaglózó vezetési élményhez.

A mérnökök a BMW M4 Competition Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 9,8 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 223 – 224 gramm / km) alapfelszereltségként kínált sportüléseit M Carbon kagylóülésekre cserélték, amellyel csaknem 24 kilogrammot spóroltak. A hátsó üléssor és a hozzájuk tartozó biztonsági övek eltávolítása, az ultrakönnyű hátsó panel beépítése és a csomagtér módosítása újabb durván számítva 21 kilogrammos súlycsökkentést jelentett. A különleges könnyűfém keréktárcsák, spirálrugók és lengéscsillapítók mellé extrakönnyű M Carbon kerámia fékrendszer került, amely hozzávetőlegesen újabb 21 kilogramm mínusz. A hangszigetelés módszeres csökkentésével és az ultrakönnyű hangszigetelő anyagok igénybevételével a mérnökök durván számítva 15 kilogrammot, a szénszál-erősítésű műanyagok (CFRP) átfogó alkalmazásával mindazonáltal újabb 11 kilogrammot spóroltak meg. A készítők a szénszál-erősítésű műanyagból készült tető mellett példának okáért a korszerű BMW M4 CSL motorháztetejét, csomagtérajtaját és középkonzolját is eme csúcstechnológiás alapanyagból alakították meg. A sport kipufogórendszer titán hátsó dobja több mint 4 kilogramm súlycsökkenést idéz elő. A BMW hűtőrács, a hátsó lámpák, a szőnyegek és az automata légkondicionáló területén végzett részletes módosítások újabb 4 kilogrammal csökkentették a különkiadás saját tömegét.

Exkluzív karosszériafényezési árnyalat, típus-specifikus stílusjegyek

Alapfelszereltségként a modern BMW M4 CSL az exkluzív Frozen Brooklyn Grey metál karosszériafényezési árnyalatban ragyog. A modell cicoma mentes sportosságát láthatóan hagyott szénszálak és pirosra fényezett kiegészítők fokozzák. Az alapfelszereltség alternatívájaként a bajor prémiummárka megrendelői Alpine White akril és Sapphire Black metál karosszériafényezési árnyalattal is megrendelhetik a korszerű BMW M4 CSL modellt.

A tervezők a szénszál-erősítésű műanyagból készült karosszériaelemek és karosszéria-kiegészítők felületét nagyon sok helyen láthatóan hagyták. Mint amilyen a motorháztetőbe vésett két mélyedés, amelyeket piros kontúr hangsúlyoz ki. A piros árnyalat a szénszál-erősítésű műanyagból készült tető centrumában, a küszöbtoldatokon, a fekete típusjelölések kontúrjain, illetve az első lökhárító szénszál-erősítésű műanyagból készült, típus-specifikus koptatóin és légbeömlő nyílásain is visszaköszön.

BMW Laserlight lézerfény-technológia: sárga fényszórók és továbbfejlesztett hátsó lámpák

A külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Laserlight lézerfény-technológia figyelemfelkeltő, szemet gyönyörködtető részletként fokozza a korszerű BMW M4 CSL megjelenését. A rendkívüli fényszórók nem fehér, hanem sárga árnyalatban pompáznak, legyen szó akár az ajtók kinyitására aktiválódó fényjátékról, akár a tompított vagy a távolsági fényről. A sárga fényszórókkal a tervezők a sikeres GT versenyautók emlékét idézik.

A korszerű BMW M4 CSL LED-technológiás hátsó lámpái már alapfelszereltségként olyan modern műszaki megoldást ajánlanak, amely a sorozatgyártásban kínált gépjárműk történetében világpremierjét ünnepli: a készítők a hátsó lámpák üvegburkolataiba bonyolult fényszálakat szőttek, amelyeket lézertechnológiával világítanak meg, mindent összevetve a lámpák felületének struktúrája csaknem életre kel. A modern műszaki megoldás olyan páratlan fényjátékot garantál, hogy az sötétben már messziről is felismerhető.

Soros hathengeres benzinmotor versenysport-ihlette karakterrel

A korszerű BMW M4 CSL típus-specifikus erőforrásához ugyanaz a magas fordulatszám-tartományig kalibrált, BMW M TwinPower Turbo technológiával dolgozó, soros hathengeres benzinmotor szolgáltatta az alapot, amely a BMW M4 GT3 versenyautó erőforrásának műszaki bázisát is adta. A motorban rejlő kiemelkedő teljesítmény-tartalékok lehetővé tették, hogy a mérnökök nélküle fokozzák az kapacitás teljesítményét, hogy stabilitása és tartóssága kapcsán bármiféle kompromisszumot is kötnének. A két darab egycsatornás (mono-scroll) turbófeltöltő maximális töltési nyomását ehhez 1,7 barról 2,1 barra emelték, a motorvezérlő elektronikában mindazonáltal típus-specifikus módosításokat hajtottak végre. A korszerű BMW M4 CSL soros hathengeres erőforrása mindent összevetve 650 Nm csúcs forgatónyomatékot ad le percenkénti 2 750 és 5 950 főtengely-fordulat közt, amelyhez percenkénti 6 250 főtengely-fordulatnál 405 kW / 550 lóerő maximális teljesítmény társul.

A 3.0 liter hengerűrtartalmú motor versenysport-ihlette karakterének középpontjában a magas fordulatszám-tartomány és a maximális teljesítmény felépülése áll. A motorblokk zárt tetős kialakítása nagymértékben növeli az egység merevségét, a kovácsolt, könnyűszerkezetes főtengely mindazonáltal még az extrém nagy forgatónyomatékkal is megbirkózik. M-specifikus alkatrész ezenkívül a háromdimenziós nyomtatással készült hengerfej is.

A hajtáslánc hűtési és kenési rendszerét az intenzív versenypályás használat követelményei alapján tervezték át a mérnökök. Az elektronikusan vezérelt szelepekkel dolgozó, dupla végződésű sport kipufogórendszer és a súlyoptimalizált, titán hátsó dob olyan versenypályás orgánumot garantál, amit konkrétan a modern BMW M4 CSL részére hangoltak a mérnökök.

A soros hathengeres benzinmotor erejét egy Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. A motor és a váltó típus-specifikus rögzítési megoldásai még a legdinamikusabb vezetési szituációkban is garantálják a vérpezsdítően dinamikus menetteljesítményt. A motor és a váltó stabilabb karosszériaváz-kapcsolata főként határon autózva érezhető.

Tökéletesített karosszériaváz-merevség, típus-specifikus futómű-technológia

A korszerű BMW M4 CSL futómű-technológiáját szintén részletekbe menően továbbfejlesztették a mérnökök – az kapacitás megnövelt teljesítményével párhuzamosan. A módosításoknál a mérnökök a modell hangsúlyos mértékben lecsökkentett saját tömegét és megnövelt karosszériaváz-merevségét is figyelembe vették, új szintre emelve ezzel az ügybuzgó vezethetőség, a káprázatos menetdinamika és a mérnöki precizitás BMW M modellek által fémjelzett egységét.

A korszerű BMW M4 CSL motorterében teljesen újratervezett merevítések emelik új dimenzióba a futómű-technológia stabil bekötéseit. Különféle számítási modellek segédkezésével a mérnökök a frontrész és a tornyok közti, alumínium-öntvényből készült toronymerevítő elemek geometriáját precízen az eltérő vezetési szituációkban fellépő erőkhöz igazították.

A kormánymű pontosságát, a kanyarodás közben fellépő oldalirányú erőhatások csillapítását, a spirálrugók és a lengéscsillapítók reakcióit, ezenkívül az egyes kerekek tapadását a féltengelyegyenként hangolt kinematika, azonkívül a típus-specifikus kerékdőlés-szögek, lengéscsillapítók, kiegészítő rugók és keresztstabilizátorok összehangolt rendszere optimalizálja. A típus-specifikus kerék-felfüggesztéseket a BMW M4 Competition Coupé modellhez képest 8 milliméteres hasmagasság-csökkentés egészíti ki. Mindemellett a különkiadás teljes körű alapfelszereltségének az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókkal dolgozó, adaptív M futómű, az M-specifikus Servotronic funkcióval és változó áttétellel dolgozó, elektromechanikus szervokormány, ráadásul az M Carbon kerámia fékrendszer is része.

Az integrált fékrendszer M-specifikus verziója még határon autózva és kedvezőtlen útviszonyok közepette ugyancsak nagyon jó pedálérzetet garantál.

M Traction Control tapadás-vezérlés versenypályára optimalizálva

A modern BMW M4 CSL alapfelszereltségeként kínált, versenypályára hangolt M Traction Control tapadás-vezérlés biztosítja, hogy a vezető a saját preferenciái alapján állítsa be a kipörgésgátló rendszer közbeavatkozásának határértékét. Száraz útfelületen az 1-5 közti érzékenység impozáns megcsúsztatásokhoz támogatja a vezetőt. A 6-10 közti érzékenységet a mérnökök a túraautó-pilóták részére kifejlesztett alkalmazás alapjaira álmodták meg, lehetővé téve, hogy a vezető a legideálisabb útviszonyok és gumiabroncs-hőmérséklet során maximális tapadást és iránystabilitást érjen el.

A korszerű BMW M4 CSL alapfelszereltségének az exkluzív keresztküllő-dizájnú, kovácsolt BMW M könnyűfém keréktárcsák is részei, az első tengelyen 19”, a hátsó tengelyen 20” méretben. Az összes keréktárcsán nagyteljesítményű gumiabroncsok feszülnek, elöl 275/35 ZR19, hátul mindazonáltal 285/30 ZR20 méretben.

Versenyautós hangulatot árasztó felszereltség, amely a hétköznapokat is megkönnyíti

A modern BMW M4 CSL típus-specifikus felszereltségét a színtiszta sportosság, a kompromisszumoktól mentes hétköznapi használhatóság és az exkluzív prémium hangulat közti pompás egyensúly jegyében állították össze a tervezők. Az M Carbon kagylóüléseket szénszál-erősítésű műanyagból készült, roppantul erős vázszerkezet és a komfortnövelő funkciók szándékos mellőzése jellemzi: az ülések háttámlái fix szögben állnak, előre-hátra manuálisan mozgathatók, magasságuk mindazonáltal csak műhelyben, egy háromfokozatú csavarrögzítés útján állítható. Az M Carbon kagylóülések fejtámlái levehetők és hatpontos biztonságiöv-rendszerrel is felszerelhetők.

A „CSL” emblémával díszített kagylóülések mellett Alcantara-borítású BMW M sportkormány, antracit árnyalatú tetőkárpit, szénszálból készült dekorbetétek, „CSL” emblémával ellátott középkonzol és hátsó panel, ezenkívül M-specifikus megjelenítők járulnak hozzá a koncentrált vezetési élményhez. A kibővített Merino bőrkárpitozás és a BMW M biztonsági övek szintén az alapfelszereltség részei. A kagylóülések mögé épített hátsó panelben két bukósisak stabil tárolóhelyét formálták ki a készítők.

Az M-specifikus járművezérlő rendszer a járműbeállítási funkciók közvetlen elérése érdekében „M Setup” gombot, a leginkább kedvelt konfigurációk sebes aktiválása érdekében ugyanakkor a kormánykeréken két „M” gombot is tartogat. A korszerű BMW M4 CSL alapfelszereltségének része emellettés az M Drift Analyser és M Laptimer funkciókkal dolgozó M Drive Professional rendszer, illetve a ROAD, SPORT és TRACK vezetési üzemmódok aktiválását kínáló „M Mode” gomb is.

Az ugyancsak alapfelszereltségként kínált BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés a 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszeregység és a 10,25” képernyő-átmérőjű központi monitor párosával kecsegtet. Funkciói közt a BMW Maps navigációs rendszer, a BMW Intelligent Personal Assistant, az okostelefon-integrálhatóság, a vezeték nélküli okostelefon-töltés és a WiFi csatlakozási potenciál is megtalálható. Az M-specifikus tartalmakat kínáló BMW Head-Up megjelenítő és a BMW Drive Recorder a külön választható extrafelszereltség része.

A korszerű BMW M4 CSL komfortnövelő és vezetést támogató rendszerei mindössze a lényegre összpontosítanak, szem előtt tartva az okos könnyűszerkezetes járműépítés alapelveit és a cicoma mentes koncepciót. A különkiadás alapfelszereltségének része ezáltal az automata légkondicionáló, a parkolássegítő rendszer (PDC – Park Distance Control), a frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning), a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning) és a sebességhatár-kijelzés (Speed Limit Info). A kétzónás automata légkondicionáló, a Driving Assistant csomag és a parkolóasszisztens (Parking Assistant) a külön választható extrafelszereltség részeként rendelhető meg a modellhez.