A korszerű BMW 2-es Active Tourer

A korszerű BMW 2-es Active Tourer

A korszerű BMW 2-es Active Tourer modellt teljes körű funkcionalitás, márkához hű vezetési behatás és meglehetősen progresszív megközelítés jellemzi. A prémium kompakt szegmens sportos mindenesének második generációja a bajor prémiumgyártó cicoma mentes formanyelve mentén sugallja a origóba helyezett dinamizmus és az impozáns kiállás kettősét. Részletekbe menően újratervezett utastere a legváltozatosabb felhasználói lehetőségeket korszerű vonalvezetéssel és a BMW iX stílusában megrajzolt BMW Ívelt Kijelzővel (Curved Display) egyesíti. A korszerű BMW 2-es Active Tourer mindezek mellett a hajtáslánc-technológia, a vezetést támogató rendszerek, a járművezérlő funkciók és a járműkapcsolati megoldások kapcsán is innovációs iránymutatóként jár elöl.

Könnyed funkcionalitásával, progresszív egyéniségével és mindenre kiterjedő alapfelszereltségével – amely figyelemre méltó mértékben túlmutat elődmodelljén és magasan kiemelkedik a mezőnyből – a modern BMW 2-es Active Tourer kiváltképp vonzó választás lehet az aktív életmódot kedvelő célcsoportok részére. A 2022 februári piaci bevezetéskor négy eltérő hajtáslánc-változat áll rendelkezésre elsőkerék-meghajtással a 100 kW / 136 lóerő és 160 kW / 218 lóerő közti teljesítmény-tartományban. A nóvum a BMW Group lipcsei gyárában lát ezt követően napvilágot, járműszerkezetét mindazonáltal úgy tervezték meg, hogy az a belsőégésű motorok és a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák részére szintúgy alkalmas legyen. A portfólió a piaci bevezetést követő egy-két hónapon belül két plug-in hibrid modellel bővül.

Formanyelv: korszerű crossover karakter, hamisítatlan frontrész és dinamikusan elnyújtott arányok

A korszerű BMW 2-es Active Tourer formanyelve a hamisítatlan stílusjegyeket és a kifinomult megoldásokat egy korszerű crossover karakteres képében összekapcsolja. A cicoma mentes, minimalista felületkezelés sportosságot és magabiztos kiállást sugall. A gépkocsi frontrészén mindezt mindenekelőtt a markáns, megnövelt méretű BMW hűtőrács és az első fényszórók karcsú kontúrjai fejezik ki. A korszerű BMW 2-es Active Tourer alapfelszereltségét egész LED-technológiás első fényszórók színesítik, míg a külön választható extrafelszereltségeket egyesítő palettán a kanyarfény funkcióval dolgozó adaptív LED-technológiás első fényszórók, az elvakítás-mentes távolsági mátrix fényszórók, a települési menetfények, az autópálya-fénysugárzók és a „rosszidő-fényszórók” is megtalálhatók.

Az elődmodellhez képest erősebben megdöntött A-oszlopok, az elnyújtott oldalsó ablaksáv, a síkba integrált ajtókilincsek és a karcsú C-oszlopok szintén nagymértékben hozzájárulnak az újdonság dinamikus jármű-sziluettjéhez. Az A-oszlopok becsatlakozási pontjai az összes régebbinél jobb kilátást garantálnak. Hátulnézetből a korszerű BMW 2-es Active Tourer kiváltképp erőteljes benyomást kelt, betudhatóan a szélesre rajzolt vállaknak és a keskenyre húzott LED-technológiás lámpáknak. A kipufogóvégeket minden egyes hajtáslánc-változat tekintetében a hátsó lökhárító mögé, láthatatlan pozícióba helyezték el a tervezők.

A korszerű BMW 2-es Active Tourer alatt alapfelszereltségként – modellváltozattól függően – 16” vagy 17” méretű könnyűfém keréktárcsák gurulnak. A külön választható extrafelszereltség részeként akár 19” méretű felnik is megrendelhetők. Az alapfelszereltség alternatívájaként a korszerű BMW 2-es Active Tourer Luxury Line felszereltségi csomaggal vagy M Sport felszereltségi csomaggal szintén rendelkezésre áll, a karosszériafényezési árnyalatok palettáján ugyanakkor két akril és kilenc metálfény sorakozik.

Progresszív prémium hangulat és globális utastér-funkcionalitás

A második modellgenerációval bevezetett alapvető utastér-átalakítások a korszerű BMW 2-es Active Tourer méretét és sokoldalúságát hangsúlyozzák. Az utastér formai kialakítása és megannyi részlete a BMW iX technológiai zászlóshajó utastér-koncepciójából merít ihletet, amely progresszív prémium hangulatot hoz létre olyan kulcsfontosságú stílusjegyekkel, mint a keskenyre húzott műszerfal, a BMW Ívelt Monitor, az integrált vezérlőpanellel ellátott, „lebegő” kartámasz és a fizikai gombok, azonfelül kapcsolók számának átfogó csökkentése.

A kartámasz alatti tér tárolórekeszként üzemel, az előtte felfedezhető térség mindazonáltal nagyméretű pohártartóknak és egy újonnan kialakított okostelefon-tálcának nyújt helyet. Az ide helyezett okostelefon mindvégig megfigyelhető marad a vezető és az első utas részére, külön választhatóan mindemellett vezeték nélkül is tölthető.

Elődmodelljéhez képest a modern BMW 2-es Active Tourer mind az öt utasa részére érezhetően nagyobb hosszútávú menetkomfortot biztosít. Az újfejlesztésű, minden irányban állítható ülések a külön választható extrafelszereltség részeként Sensatec bevonattal vagy Vernasca bőrkárpittal is megrendelhetők. Az extrafelszereltségeket egyesítő palettán a megerősített támlákkal és vállrésszel, elektromos állíthatósággal (memóriafunkcióval), deréktámasszal és masszázsfunkcióval dolgozó sportülések is megtalálhatók. A modell akusztikai kényelemét és utasvédelmét szintén továbbfejlesztették a mérnökök. Az integrált passzív biztonsági koncepciót egy új, a vezető és az első utas közt elhelyezett interaktív légzsák egészíti ki.

A tömérdek tárolóhely és a többféleképpen állítható hátsó ülések ugyancsak hozzájárulnak az újdonság könnyed funkcionalitásához, legyen szó akár mindennapi használatról, akár hosszabbra nyúló utazásokról. A hátsó üléstámlák rakodóhelyzetbe állításával a csomagtér kapacitása akár 90 literrel is megnövelhető. A hátsó ülések eközben 13 centiméteres intervallumban csúsztathatók előre és hátra. Ennek, illetve a 40: 20: 40 arányban osztott hátsó üléstámlának hála a bajor prémiummárka kliensei egy roppant módon multifunkcionális csomagteret kapnak. A csomagtér kapacitása a BMW 218i Active Tourer és a BMW 218d Active Tourer modellek tekintetében 470 – 1 455 liter, a BMW 220i Active Tourer és a BMW 223i Active Tourer tekintetében mindazonáltal 415 – 1 405 liter. Az összes modellhez alapfelszereltség az automata csomagtérajtó-működtetés, az elektromosan működtethető vonóhorog mindazonáltal a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető.

Kétzónás automata légkondicionáló, sportkormány és BMW Maps alapfelszereltségként

A korszerű BMW 2-es Active Tourer progresszív egyéniségét még tovább hangsúlyozza a modell átfogó alapfelszereltsége. A BMW Maps navigációs rendszer mellett a középkonzolon és a csomagtérben négy-négy USB-C csatlakozó és 12 voltos hálózati csatlakozó, az okos, kétzónás automata légkondicionáló, a bőrözött sportkormány, az esőérzékelős ablaktörlő-szabályozó, az önvezérelt fényszóró-aktiválás, az elődmodellhez képest nagymértékben több vezetést támogató rendszer, mitöbb a tolatókamerával dolgozó parkolóasszisztens is az alapfelszereltség része.

Az újonnan összeállított felszereltségi csomagok a modell szerfelett specifikus személyre szabását is lehetővé teszik. A bajor prémiummárka fogyasztói első osztályú dekorbetétek, a műszerfalhoz és az első ajtók vállrészéhez mindazonáltal feltűnő kontraszt-varrással díszített Sensatec felületek közül válogathatnak. Az utastér prémium érzetéhez a tükörcsomag, a hangulatvilágítás, a panoráma üvegtető és a Harman Kardon zenerendszer is hozzájárul.

A BMW 2-es Active Tourer, mint az továbbfejlesztett hajtáslánc-technológia iránymutatója

A modern BMW 2-es Active Tourer a legújabb hajtáslánc-technológiával érkezik meg az utakra. A széleskörűen korszerűsített belsőégésű erőforrások nem kizárólagosan növelik a vezetés élményét, de csökkentik az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást is, a hétfokozatú duplakuplungos Steptronic automataváltó legmodernebb generációja ugyanakkor – amit minden egyes hajtáslánc-változathoz az alapfelszereltség részeként biztosít a vállalat – ugyancsak rendkívüli hatékonysággal üzemel. A BMW 223i Active Tourer modellben (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 6,0 – 6,6 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 137 – 149 gramm / km) és a BMW 220i Active Tourer modellben (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 5,9 – 6,5 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 133 – 148 gramm / km) eközben a 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid modern műszaki megoldás új típusa is mutatkozik be. Az automataváltóba integrált elektromos motor a belsőégésű kapacitás támogatására hivatott, 14 kW-ra / 19 lóerőre növelt teljesítménnyel.

A korszerű BMW 223i Active Tourer maximális teljesítménye 160 kW / 218 lóerő (amit a 150 kW / 204 lóerős belsőégésű kapacitás és a 14 kW / 19 lóerős elektromos motor együttesen állít elő), miközben a BMW 220i Active Tourer maximális teljesítménye 125 kW / 170 lóerő (amit a 115 kW / 156 lóerős belsőégésű kapacitás és a 14 kW / 19 lóerős elektromos motor kettőse állít elő). A nóvum piaci bevezetésétől áll rendelkezésre a 100 kW / 136 lóerő maximális teljesítményre képes BMW 218i Active Tourer (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 6,2 – 6,8 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 140 – 154 gramm / km) is.

Minden egyes benzinmotort új égési folyamattal és kettős üzemanyag-befecskendező rendszerrel vértezték fel a mérnökök. A modern BMW 218d Active Tourer (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 4,8 – 5,3 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 125 – 138 gramm / km) dízelmotorjának hatékonyságát alacsony súrlódású dugattyúk és kétlépcsős turbófeltöltés fokozza. A modell maximális teljesítménye 110 kW / 150 lóerő.

A korszerű BMW 2-es Active Tourer portfóliója 2022 nyarán tovább bővül két plug-in hibrid modellel, amelyeket első alkalommal az ötödik generációs BMW eDrive hajtáslánc-technológiával felszerelve rendelhetnek meg az ügyfelek. A korszerű modern műszaki megoldás nem kizárólagosan fokozza a menetdinamikát, de lényegesen nagyobb tisztán elektromos hatótávolságot is nyújt.

Sportosság és hosszútávú menetkomfort kiváló harmóniában

A korszerű BMW 2-es Active Tourer futómű-technológiáját úgy tervezték meg a mérnökök, hogy a márka által fémjelzett sportosságot minden vezetési szituációban lebilincselő menetkomforttal párosítsa. Saját tömeget csökkentő és karosszériamerevséget növelő vázszerkezetével, hosszú tengelytávolságával és elődmodelljénél szélesebb nyomtávjaival az újdonság alapkonstrukciója mindehhez ideális műszaki alapot nyújt.

A modell kormányzási precizitását és agilitását a szimpla keresztlengőkarra támaszkodó rugóstaggal kialakított első- és a háromkaros hátsó kerékfelfüggesztés fokozza tovább. A az összes régebbinél jobb tapadásról és iránystabilitásról már alapfelszereltségként hajtásfüggő kipörgés-korlátozás gondoskodik. Az integrált fékrendszer és az első tengelyhez opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető rugóút-szinkronizált lengéscsillapítók újdonságként debütálnak a palettán. A külön választható extrafelszereltség részeként folytonosan alkalmazkodó lengéscsillapítókkal dolgozó, adaptív M futómű, sport kormánymű és 15 milliméteres hasmagasság-csökkentés szintén rendelkezésre áll.

A legújabb, automatizált járművezetést és parkolást segítő rendszerek

A BMW kompakt szegmensben elérhető legújabb, automatizált járművezetést és parkolást segítő rendszerei a modern BMW 2-es Active Tourer modellhez is maradéktalanul elérhetővé válnak. Alapfelszereltség a fékező funkcióval dolgozó tempomat (Cruise Control with brake function) és a frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning), amely mostantól balra kanyarodáskor a szembejövő forgalomra, jobbra kanyarodáskor ugyanakkor a gyalogosokra és a kerékpárosokra is figyel (azokban az országokban, ahol a járművek a jobbra tartás elve alapján közlekednek). A tolatókamerával (Reversing Assist Camera) és tolatási segédlettel (Reversing Assistant) dolgozó parkolóasszisztens (Parking Assistant) szintén az alapfelszereltség része. A külön választható extrafelszereltségek közt a kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant), a Stop&Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with Stop&Go function), az aktív navigáció (Active Navigation), a kiszállás-figyelmeztető szerepkör (Exit Warning), a BMW Head-Up megjelenítő, a Surround View szerepkör, a Remote 3D View szerepkör, a BMW Drive Recorder és a Remote Theft Recorder szerepkör is megtalálható.

A létező funkciók a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítéseken (Remote Software Upgrades) át javíthatók tovább és bővíthetők, a bajor prémiummárka használói ezenkívül a Functions on Demand funkcióval később is kiválaszthatnak és feltelepíthetnek a gépkocsi központi operációs rendszerébe egy sor nagy tudású szerepkört (a rendelkezésre álló funkciók a közlekedési eszközbe telepített hardvertől és a piaci feltételektől függnek).

A modern BMW iDrive a prémium kompakt szegmensben is bemutatkozik

A BMW iDrive operációs rendszer új generációja első alkalommal a kompakt szegmensbe tökéletesített formában is bemutatkozik, a BMW Operációs Rendszer 8 technológiai alapjain. A rendszerhez alapfelszereltségként jár a BMW Ívelt Megjelenítő (Curved Display) – csúcstechnológiás grafikai és menüelrendezési megoldásokkal – és a BMW Intelligent Personal Assistant. A BMW Ívelt Megjelenítő egy 10,25” képernyő-átmérőjű műszerfal és egy 10,7” képernyő-átmérőjű központi monitor egész egészében digitális párosából áll, amelyhez intuitív, érintés-érzékeny járművezérlés és hangvezérlés társul.

A korszerű My Modes üzemmódok tovább bővítik a járműbeállítási esélyek tárházát, a vezető önálló preferenciái alapján összeállított felhasználói élményt éltetve. A BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer a külön választható extrafelszereltség részeként Augmented View funkcióval kiegészítve válik hozzáférhetővé. Az utastéri kamera biztosítja, hogy az utasok az utazás közben pillanatképeket készítsenek és azokat okostelefonjukra továbbítsák. A korszerű BMW 2-es Active Tourer korszerű karakterét a saját eSIM adatok járműbe integrálhatósága, az 5G mobiltechnológia használata, a személyre szabhatóságot éltető BMW ID megjelenése, valamint az Apple CarPlay és az Android Auto mentén korszerűsített okostelefon-integrálhatóság erősíti tovább.