A Hyundai IONIQ 5 kiérdemelte a Föld év gépjárműje, a Föld év elektromos járműve, ugyanakkor a Föld év autós formaterve díjakat

A Hyundai IONIQ 5 kiérdemelte a Föld év gépjárműje, a Föld év elektromos járműve, ugyanakkor a Föld év autós formaterve díjakat

A széles körben elismert, tisztán elektromos Hyundai IONIQ 5 szabadidőjármű újabb győzelmet könyvelhetett el, amikor a rangos 2022-es World Car Awards díjátadóján a Föld év gépjárműje, a Föld év elektromos járműve, továbbá a Föld év autós formaterve címeket szintén kiérdemelte. A Föld év gépjárműje díjakat odaítélő World Car Awards szervezet a New York-i Internacionális Autószalonon (NYIAS) hirdette ki a győzteseket.

Az IONIQ 5 a Föld 33 országát képviselő 102 autós újságíróból álló zsűri állásfoglalásának megfelelően aratott hármas győzelmet. Az modernizált akkumulátoros elektromos jármű (BEV), amely már ezt megelőzően is jó néhány internacionális elismerésben és kitüntetésben részesült, 27 másik olyan típussal állt versenyben, amelyeket 2021 esetén vezettek be a világpiacokon. A modell a végső megmérettetés esetén mindhárom kategóriában győzni tudott, ahol jelölték.

Az IONIQ 5 a Hyundai konkrétan elektromos modelleket felsorakoztató IONIQ márkájának első gyártmánya. A modell az sajátos fejlesztésű elektromos, teljes körű moduláris platform (E-GMP) architektúra minden eredendő előnyét kiaknázza: a roppant módon tágas belső tér mellett 800V-os elektromos rendszert ad. Ez utóbbi olyan ultragyors tölthetőséget nyújt, aminek hála 10%-ról mindössze 18 perc alatt 80%-ra tölthető az aksi. Az elektromos járművek kivételes helykihasználásából adódóan a tervezők a karosszéria két végébe tolhatták ki a tengelyeket, ezáltal a belső tér jóval tágasabb lehetett, mint egy tradícióknak megfelelő hajtásláncú autóban. A modell kétkerék-hajtású (2WD), 77,4 kWh kapacitású akkumulátorral szerelt verziója egyetlen feltöltéssel akár 470-480 kilométert képes megtenni a WLTP norma alapján. A jármű szolgáltatásai közt megtalálható a járműből-a-fogyasztóra (Vehicle-to-Load, V2L) modern műszaki megoldás, a fejlett online kapcsolódási funkciók, mitöbb az olyan vezetőtámogató rendszerek, amelyek felülmúlhatatlan utazási élményt nyújtanak.

„Rendkívüli megtiszteltetés, hogy ezekben a rangos kitüntetésekben részesülhettünk. A díjak a Hyundai Motor Company munkatársainak és üzletfeleinek a tehetségét és kemény tevékenységét ismerik el. Arra törekszünk, hogy megvalósítsuk az ’emberiséget szolgáló fejlődés’ eszményét. Ez az időszerű kitüntetés arra bátorít bennünket, hogy tovább dolgozzunk jövőképünk valóra váltásáért.” – mondta Jaehoon Chang, a Hyundai Motor Company elnök-vezérigazgatója.

A magát nagy tudású mobilitási megoldások szolgáltatójaként újraértelmező Hyundai Motor felgyorsítja villamosítási stratégiáját, hogy a Föld első számú elektromosjármű-gyártójává válhasson. A Hyundai 2030-ig tizenhét új akkumulátoros elektromos modell bevezetését tervezi (beleértve a Genesis luxusmárka égisze alatt bemutatandó újdonságokat is), mindenre kiterjedő villanyautó-gyártását mindazonáltal ugyanekkorra évi 1,87 millió darabra kívánja növelni.

„Az IONIQ 5 óriási mérföldkő a számunkra.” – tette hozzá Chang úr. „Az modernizált E-GMP platform modern műszaki megoldások olyan korszakalkotó eredményeket tesznek lehetővé a menetteljesítmények, a formatervezés és a helykialakítás kapcsán, amivel nagy tudású mobilitási megoldások új generációját teremthetjük meg. Az IONIQ 5 mély benyomást tett a Föld mind gyakrabban környezettudatos fogyasztóira, sikere nagyban hozzájárul az autóipar villamosításának a felgyorsításához. A Hyundai átalakulása 2022 alatt változatlan lendülettel folytatódik: rögvest új taggal bővül a díjnyertes IONIQ márka modellpalettája.”

Az IONIQ 5 megalkotásával formatervezési szempontból is új időszak kezdődött a Hyundainál. A tisztán elektromos jármű vizuális karakterét kinetikus, ékszerszerű felületkidolgozással határozza meg a márka formatervezői által ‘parametrikus dinamika’ néven emlegetett formai irányzat. A szabadidőjármű semmihez sem fogható formavilágát olyan egyszerű élek, határozott vonalak határozzák meg, amelyek jól érzékeltetik a típus dinamikus kiállását, miközben a karakteres ‘parametrikus képpont’ LED-es fényszórók és hátsó lámpatestek feledhetetlen látványt nyújtanak.

Az IONIQ 5 utasterét meghatározó ‘élettér’ tematika maximálisan kihasználja a modell 3000 mm-es tengelytávját: a világújdonságként bemutatott, eltolható padlókonzol minden eddig ismertnél szabadabb mozgásteret nyújt az utasok részére. A gyakran megérintett felületek tekintélyes hányadát olyan, környezetbarát anyagok és szövetek – példaként növényi cserzésű bőr, fenntartható eredetű rostok és biofesték – borítják, amelyek jól tükrözik az etikus, fenntartható árucikkek iránti, egyre határozottabb vásárlói keresletet.

„Az IONIQ 5-öst valódi úttörőnek szántuk, amely soha nem látott mobilitási élményt ajánl.” – mondta SangYup Lee alelnök, a Hyundai teljes körű formatervezési centrumának igazgatója. „Ezt a nem hétköznapi járművet formatervezőink és mérnökeink szenvedélye és fáradhatatlan igyekezete keltette életre, amint munkatársaink újraírták az elektromos járművek helykihasználásának szabályait.”

Tavalyi mindenre kiterjedő bevezetése óta az IONIQ 5 nagyon sok rangos elismerésben részesült. Németországban és az Egyesült Királyságban megválasztották az év gépjárműjének; kiérdemelte az Auto Express év gépjárműje, ezenfelül az Auto Bild év elektromos gépjárműje címeket. Azonfelül az első helyet érte el a első alkalommal előkészített ‘Best Cars of the Year 2021/2022′ szavazáson is.

A Föld év gépkocsija (World Car of the Year) díjra nevezett huszonnyolc autó közül a zsűri első alkalommal kiválasztotta a három döntős modellt, ezután ezekből a végső győztes IONIQ 5-öst. Azok a modellek nevezhetők a Föld év gépkocsija díjra, amelyeket minden évben legalább 10 000 példányban konstruálnak, amelyek árfekvése elsődleges piacaikon nem éri el a luxusautók szintjét, és amelyeket a 2021. január 1. és 2022. március 30. közti időszakban legalább két földrész legalább két figyelemre méltó piacán forgalmaztak.

A Föld év elektromos járműve (World Electric Vehicle of the Year) díjra nevezett tizenegy autó közül a zsűri első alkalommal kiválasztotta a három döntős modellt, ezután ezekből a végső győztes IONIQ 5-öst. Azok a modellek nevezhetők a Föld év elektromos járműve díjra, amelyeket csakis villanymotor(ok) hajt(anak), amelyeket minden évben legalább 5 000 példányban konstruálnak, és amelyeket a 2021. január 1. és 2022. március 30. közti időszakban legalább két földrész legalább két jókora piacán forgalmaztak.

A Föld év autós formaterve (World Car Design of the Year) díj hattagú zsűrijét alkotó francia, német, japán, brit és Egyesült Államok-beli mesterek a másik öt díjkategóriában nevezett minden modell közül választották ki az IONIQ 5-öst, mint végső győztest. A bizottság elemei a bevett normákkal szakító stílusjegyeik, emellett modernizált megoldásaik alapján értékelték minden nevezett típust.

„Megtiszteltetés, hogy hozzájárulhattunk a Föld legnagyobb jelentőségű autóipari díjainak átadásához.” – nyilatkozta Mark Schienberg, a New York-i Internacionális Autókiállítás elnöke. „Jelentős boldogságunkra szolgált, hogy mindenki személyesen részt tudott venni a győzteseket kihirdető ünnepségen. Az elmúlt két év mindenki részére komoly megpróbáltatást jelentett. A fogyasztók viszont idén már nem maradtak távol: eljöttek, hogy megismerjék az autóipar meghökkentő technológiai és modellújdonságait. Gratulálunk, és sok sikert kívánunk a döntősöknek!”

A évente megszervezett Világ év gépjárműje díjak az adott év legkiválóbb formatervét, luxusautóját, sportautóját, települési gépkocsiját, elektromos járművét, sőt még teljességében az év legjobb gépkocsiját ismerik el. A World Car Awards zsűrije Idén februárban a Hyundai Motor Group ötletes igazgatóját, Luc Donckerwolke-ot választotta meg a 2022. év autóipari mesterének (World Car Person of the Year), elismerve az olyan új modellek megalkotásában játszott, tekintélyes szerepét, mint az IONIQ 5.