A Ford idén is nagy sikerrel rendezte meg fiataloknak szóló költségmentes vezetéstechnikai tréningsorozatát

A Ford idén is nagy sikerrel rendezte meg fiataloknak szóló költségmentes vezetéstechnikai tréningsorozatát

A Ford Alapítvány által világ 43 országában sikeresen funkcionáló Ford Driving Skills for Life titulussal rendelkező költségmentes tréningsorozatot múlt hétvégén már 5. alkalommal rendeze a Ford Magyarország. A társadalmi szerepvállalás program célja, hogy segítse a 18-26 év közti friss jogosítvánnyal büszkélkedhető fiatalokat a vezetési gyakorlat megszerzésében, hogy elkerülhessék az autóbaleseteket. Ebben az évben több, mint 700 fiatalt fogadtak a szervezők.

Magyarországon a közúti közlekedés nagy veszélyt jelent a fiatalokra: közlekedési balesetben minden évben 40-50 fő veszíti életét ebből a korosztályból, amely a közúti balesetben meghalt személyeknek a 9-10 %-a.

„Mellbevágó statisztikák alátámasztják, hogy a 18-26 éves korosztály körében Európa szerte vezető halálok a közlekedési baleset. Ez a korosztály akár háromszor akkora eséllyel veszíti életét a közutakon, mint a nagyobb vezetési rutinnal ellátott idősebb generáció elemei. Így is vagyunk eléggé büszkék, hogy a nagy sikerű Ford Driving Skills for Life CSR-programot idén is folytathatjuk hazánkban. Az költségmentes vezetéstechnikai tanítás alatt a vezetés közben adódó vészhelyzetekre próbáljuk felkészíteni a fiatalokat, mivel a jogosítvány megszerzése csak egy dolog, a járművezetői rutin elsajátítása ugyanakkor hosszútávú folyamat. A múlt hétvégén rendezett költségmentes vezetéstechnikai tréningünk már a Föld minden táján bizonyított, ezáltal biztosra vesszük, hogy a fél napos képzést követően a tapasztalatlan fiatal sofőrökből is magabiztos autóvezetők válhatnak.” – mondta Györke Orsolya, a Ford Magyarország kommunikációs igazgatója, és Ford Driving Skills for Life magyarországi menedzsere.

A Ford Driving Skills for Life programot 2003-ban az USA-ban, az amerikai közlekedési hatósággal kooperálva indította el a Ford Fund, a Ford Motor Company Alapítványa. 2021-ig a Ford Fund a több, mint 60 millió dollárt fektetett be a Ford Driving Skills for Life program működtetésébe, és napjainkban már a Föld 43 országban tartanak sikeres tréningeket, összesen több mint 1 250 000 fiatal részére biztosítva az térítésmentes gyakorlati képzést. 2013-as európai bevezetése óta – 22 millió dolláros befektetéssel – kontinensünkön is több mint 45000 friss jogosítvánnyal büszkélkedhető fiatal volt ott a képzéseken. Hazánkban a program 2017-es indulása óta már ezután 2000 fiatal volt ott a fél napos tréningeken, és lett gazdagabb sok hasznos ismerettel.

A Ford DSFL-hétvégén a fiatalok az autókezelési ismeretek mellett megtanulják az olyan közlekedési veszélyek kezelését, akárcsak a vészfékezés akadálykikerüléssel, a jégen megcsúszó, alulkormányzott jármű kezelése, továbbá a zavaró tényezők felismerését és kiküszöbölését is.

Share the Road

A DSFL pár éve egy új kerékpáros-védelmi modullal egészítette ki az nevelési programot, ami 2021 óta az elektromos rollerekre is kiterjed. A „Share the Road” állomáson a részvevők megismerik a „Dutch Reach” ajtónyitási technikát és a kerékpárosoktól való biztonságos távolságtartás fontosságát, és a „WheelSwap” AR szimuláció hozzájárulásával a kerékpárosok szemszögéből is átélhetik a közlekedési helyzeteket.

Elektromos autózás

A tréningen a Ford kihangsúlyozott figyelmet fordított az elektromos közlekedés kihívásaira. Az képzési programban szerepelt egy az elektromos járművekkel kapcsolatos biztonsági képzés is, ami a gyorsulásra, a lassulásra, a zaj hiányára és a zavaró tényezőkre összpontosítva. A résztvevő fiatalok megtapasztalhatták, milyen egy elektromos gépjárműt vezetni, a szervezők megmutatták az elektromos autózásban rejlő lehetőségeket és felhívták a figyelmet az elektromos gépkocsik vezetésekor kardinális főbb szabályokra.

Zavaró tényezők

A Ford Driving Skills for Life képzés alatt viszont nemcsak a törvényileg szabályozott veszélyforrásokról esik szó, de a szervezők kihangsúlyozott figyelmet szentelnek a közösségi médiahasználatból és a telefonálási szokásokból adódó veszélyeknek is. A Ford felmérése alapján a 18-24 éves korcsoportba tartozó autóvezetők 13 százaléka ül gépkocsiba egy-egy buli után, és 43 százaléka SMS-ezik, 36 százalékuk telefonál, 11 százalékuk néz mobilon videókat vagy szelfizik vezetés közben.

„Az európai fiatalok halálozási okai közt az első helyen megjelenik az autóbaleset, így kiemelten meghatározó, hogy a friss jogosítvánnyal büszkélkedhető tapasztalatlan sofőrök minden segítséget megkapjanak ahhoz, hogy gyakorlott autóvezetőkké váljanak. A tréning programját az internacionális szakértőcsapattal együtt állítottuk össze, a magyar hatóságok bevonása mellett, ezáltal ténylegesen a hazai valóságra szabtuk az elméleti, a gyakorlati, amellett a demonstrációs részeket is. A képzés alatt a számítógépes játékok és a virtuális valóság is a segítségünkre voltak, ezenfelül a drogok és az alkohol hatásait demonstráló öltözettel, emellett a megváltozott útviszonyok és extrém időjárás által okozott veszélyek szimulálásával szinesítettük a programot.” – mondta Györke Orsolya a DSFL program hazai managere.

A Ford Magyarország idén is folytatja a Hungarian Police Rally Teammel és az ORFK-OBB-vel 2021-ben kezdett együttműködést és nagyarányú együttes kampányban hívja fel a figyelmet a közlekedés biztonság fontosságára. A kampány keretében a 2022-es Magyar Rally Bajnokság futamain is gyermekeknek szóló közlekedésbiztonsági parkban várják a rally szerelmeseit, hogy a futamok szüneteiben sok hasznos információval, játékos formában hívják fel a figyelmet a szabályos vezetésre. A kampány főszereplője a Hungarian Police Rally Team gépkocsija, egy Rally3-as Ford Fiesta, mely az ez évi DSFL Programokon is érzékelhető volt.

„Csapatunk két fő iránya az Autósport és a Közlekedésbiztonság. Az autósport, a rallye értékeit használjuk fel eszközként, a közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében.” – közölte Hoffer Zsolt, a Hungarian Police Rally Team Pilótája, rendőr alezredes, vezetésbiztonsági szakértő.