A BMW M GmbH exkluzív különdíjjal ünnepli dupla jubileumát a MotoGP -ben

A BMW M GmbH exkluzív különdíjjal ünnepli dupla jubileumát a MotoGP -ben

A nagyteljesítményű sportautókat építő divízió idén ünnepli fennállása 50. évfordulóját és sorozatban huszadik alkalommal nyújtja át a BMW M Különdíjat a MotoGP versenyszezonjának időmérő edzésein legeredményesebben teljesítő pilótának. A guruló trófea idén az M xDrive nagy tudású összkerékhajtással szerelt, első BMW M3 Competition Touring modell.

A BMW M Különdíj 2003 óta a BMW M GmbH és a MotoGP rendezési jogaival bíró Dorna Sports közti szoros partnerség meghatározó, szerves része. A bajor prémiummárka nagyteljesítményű sportautókat építő divíziója ezáltal idén dupla jubileumot ünnepel, ugyanis fennállása 50. évfordulója mellett a BMW M Különdíjat sorozatban huszadik alkalommal nyújtja át. A jeles eseményre a BMW M divízió egy exkluzív különlegességgel készült: az M xDrive nagy tudású összkerékhajtással szerelt, első BMW M3 Competition Touring modellel (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 10,1 – 10,4 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 229 – 235 gramm / km)*, amely mindössze pár hete ünnepelte világpremierjét és piaci bevezetése várhatóan idén novemberben veszi kezdetét. A MotoGP 2022-es BMW M Különdíját hivatalosan a Silverstone-ban megszervezett Brit Nagydíjon mutatták be, ahol az első BMW M3 Touring MotoGP Safety Car is versenypályára gurult.

„2022 egy igencsak rendkívüli év számunkra, telis színig olyan eseményekkel, amelyek fennállásunk 50. évfordulóját ünneplik” – mondta Franciscus van Meel, a BMW M GmbH elnök-vezérigazgatója. „Ezek egyike az első BMW M3 Touring világpremierje, amit óriási rajongás övezett júniusban a Goodwood Festival of Speed sebességfesztiválon. Idén ez a modell a BMW M divízió portfóliójának zászlóshajója, mindent összevetve huszadik BMW M Különdíjnak egyaránt isteni választás. Igencsak örülünk annak, hogy a díjra az egész paddockban áhított trófeaként tekintenek, és hogy idén újfent egy exkluzív modellel jutalmazhatjuk a MotoGP időmérő edzéseinek legeredményesebb pilótáját. A legjobbakat kívánjuk a versenyzőknek és izgatottan várjuk, hogy a szezon végén ki nyeri meg az első BMW M3 Competition Touring modellt” – nyilatkozott Franciscus van Meel.

„A MotoGP huszadik BMW M Különdíjával újabb mérföldkövéhez érkezik a BMW M divízió oldalán felépített partnerségünk” – kapta meg a szót Marc Saurina, a MotoGP rendezési jogaival bíró Dorna Sports internacionális partnerkapcsolatokért felelős igazgatója. „Fantasztikus, hogy a BMW M GmbH a MotoGP -ben is egy sor exkluzivitással ünnepli fennállása 50. évfordulóját, amely a köztünk található szoros partnerség újabb ékes bizonyítéka. Ilyen exkluzivitás például a modern BMW M3 Touring MotoGP Safety Car, amely első ízben Silverstone-ban tűnt fel, ezenfelül a BMW M Különdíjnak választott BMW M3 Competition Touring modell is. A BMW M divízió ezzel tovább folytatja azon hagyományát, amely alapján a széria időmérő edzéseinek legeredményesebb pilótáját évente a legfrissebb és legexkluzívabb BMW M modellel honorálja. Az ez évi trófeáért módfelett kiélezett küzdelem zajlik, és még megannyi izgalmas időmérő edzés áll előttünk” – mondta Marc Saurina.

Az első BMW M3 Touring összetéveszthetetlen formában egybevonja a motorsport hamisítatlan hangulatát a végtelen felhasználási lehetőségekkel. Hajtáslánc-technológiájának minden részlete az abszolút menetdinamikát élteti, az M TwinPower Turbo technológiával dolgozó, soros hathengeres benzinmotor 375 kW / 510 lóerő maximális teljesítményével, a Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú M Steptronic automataváltóval és az M xDrive okos összkerékhajtással. A BMW M GmbH nagyteljesítményű portfóliójának legfrissebb tagja ezáltal csakis M xDrive okos összkerékhajtással, Competition kivitelben válik elérhetővé. Az első BMW M3 Touring multifunkcionális utastere a kompromisszumoktól mentes M-élmény új dimenziójával kecsegtet, merthogy a modell példa nélküli módon egyesíti a BMW M modellekre sajátos menetdinamika, agilitás és precizitás egységét a korlátlan hétköznapi használhatósággal és a hosszabbra nyúló utazásokban rejlő lehetőségekkel.

A MotoGP 2022-es BMW M Különdíjának exkluzivitását a Frozen Black karosszériafényezés is fokozza. Az utastérben Black árnyalatú Merino bőrkárpittal ellátott, elektromosan állítható BMW M sportülések keltenek hamisítatlan motorsport-hangulatot. A BMW M Competition fékrendszer még határon autózva is mérnökien precíz adagolhatóságot garantál.

A BMW M3 Touring MotoGP Safety Car műszaki alapjait az M xDrive nagy tudású összkerékhajtással szerelt, első BMW M3 Competition Touring modell adta. A biztonsági gépkocsi pár héttel ezelőtt, a Goodwood Festival of Speed sebességfesztiválon ünnepelte világpremierjét, felvezető autóként ugyanakkor a Silverstone-ban megszervezett Brit Nagydíjon mutatkozott be. A BMW M3 Touring MotoGP Safety Car karosszériaborítása a BMW M GmbH fennállásának 50. évfordulója, ezenkívül a MotoGP oldalán kialakított több évtizedes partnerség előtt tiszteleg: a jubileumi matricázás mellett a gépjárműn a széria minden biztonsági gépjárműjének neve feltűnik, 1999-től egészen napjainkig.

A BMW M Különdíj a BMW M GmbH hivatalos biztonságiautó-partnerként betöltött MotoGP -szerepvállalásának egyik meghatározó alappillére. 2003 óta a versenyidény időmérő edzéseinek legeredményesebb pilótája minden szezon végén egy exkluzív, nagyteljesítményű BMW M sportmodellt nyer. A futamok pontrendszeréhez hasonlóan a pilóták minden nagydíj időmérő edzésén pontokat gyűjthetnek, az időmérő edzéseken elért helyezésük alapján. A BMW M Különdíj történetének legeredményesebb pilótája a spanyol Marc Márquez, aki sorozatban hétszer hódította el a díjat 2013 és 2019 közt. Valentino Rossi és Casey Stoner háromszor diadalmaskodott, Jorge Lorenzo és Fabio Quartararo mindazonáltal két alkalommal nyerte el a kitüntetést. Utóbbi 2020-ban és 2021-ben is. Sete Gibernau és Nicky Hayden egy-egy új BMW M modellt guríthatott be a garázsába.

A MotoGP hivatalos biztonságiautó-flottájáról, a BMW M divízió MotoGP -szerepvállalásának részleteiről és a BMW M Különdíjért zajló versenyről újabb információkat talál a www.bmw-m.com weboldalon.

A BMW M GmbH

A BMW M divízió (BMW M GmbH) a BMW AG mindenre kiterjedő leányvállalata. Öt területre kiterjedő termék- és szolgáltatáskínálatával (BMW M modellek, BMW M Performance modellek, BMW Individual, M Sports Opciók és Csomagok, ezenfelül BMW Group Driving Experience), tetejébe biztonsági, veszélyhelyzet-kezelési és egyedi célú járműveivel a BMW M divízió azon ügyfelek rendkívüli igényeinek kielégítésére törekszik, akik sem a teljesítmény, sem az exkluzivitás, sem ugyanakkor az egyénre szabhatóság kapcsán nem kötnek kompromisszumot. A vállalatot 1972-ben alapították Münchenben, BMW Motorsport GmbH néven. Az M betű attól kezdve nemzetközileg a versenysportban elért sikerek és a közutakra tervezett nagyteljesítményű sportautók szimbólumává vált.