A BMW Group Research elektromos teherhordó kerékpár és roller továbbfejlesztett koncepcióját mutatta be

A BMW Group Research elektromos teherhordó kerékpár és roller továbbfejlesztett koncepcióját mutatta be

Az utóbbi években több település centrumában megnövekedett a forgalom, míg a lakosok mobilitással kapcsolatos elvárásai változatlanul magasak maradtak. Az egyéni mobilitás prémium szolgáltatójaként a BMW Group aktívan kíván részt venni a jövő élhető településeinek megteremtésében. A mobilitás alább vázolt megközelítése jóval túlmutat a társaság alaptevékenységén. A BMW Group ezelőtt már több mikromobilitáshoz fűződő modernizált projektet is bemutatott, köztük a BMW Motorrad X2City, a Personal Mover Concept, ugyanakkor a BMW Vision E3 Way koncepciókat. A Concept DYNAMIC CARGO elektromos kerékpár, ezenkívül a Concept CLEVER COMMUTE elektromos roller koncepciójával a BMW Group mérnökei ismételten bebizonyítják, hogy az autóiparban szerzett know-how-jukat kitűnően tudják hasznosítani mikromobilitási koncepciók tervezése alatt is.

Concept DYNAMIC CARGO elektromos kerékpár koncepció: meghökkentően kellemes kerékpározási behatás és rendkívüli variálhatóság

Teljes évben felhasználható kompakt, háromkerekű teherhordó kerékpár rendkívüli mozgékonysággal és rugalmas lehetőségekkel

Változatosan rögzíthető rakodófelület csomagok vagy gyermekek szállításához, amely szabadidős tevékenységekhez is alkalmas

A kerékpárok rendkívüli rugalmasságot garantálnak, nincs károsanyag-kibocsátásuk, és az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb közlekedési eszköznek bizonyulnak a települési területeken. Elég ellenben egy esős, hideg nap vagy a kellemetlen útviszonyok és a legtöbb kerékpáros visszavált a tömegközlekedésre vagy az autójára. Ugyanez történik akkor is, amikor nagyméretű csomag szállítása válik szükségessé és egy kerekpár szokásos tárolója túl kisméretűnek bizonyul. Napjainkban már teherhordó kerékpárok széles sora áll rendelkezésre, újabb alternatívát teremtve a települési autózás mellett. Ellenben a legtöbb teherhordó kerékpár szélesebb, és ami még ennél is lényegesebb, hosszabb a normál kerékpároknál, konkrétan a teherhordás és a gyermekek szállítása által megkövetelt státuszok okán. Az ebből adódó plusz súlynak és a lehetőség szerinti hasznos tehernek betudhatóan, eltérő mértékben ugyan, de korlátokkal találkozhatunk, különös tekintettel a jármű mozgékonyságára és kezelhetőségére nézve.

„Célunk egy olyan koncepciójármű kidolgozása volt, amely a szokásoknak megfelelő kerékpárokra sajátos mozgékonyságot és közlekedési élményt nyújtsa a felhasználóknak, míg továbbfejlesztett, biztonságos szállítási lehetőséget is hoz létre” – nyilatkozta Jochen Karg, a BMW Group New Technologies and China divíziójának járműkoncepciókért felelős vezetője. „A Concept DYNAMIC CARGO az első olyan dinamikus „pick-up” kialakítású teherhordó kerékpár, amely teljes évben kellemes közlekedési élményt és rugalmas használati lehetőséget ígér.”

A háromkerekű Concept DYNAMIC CARGO legfőbb komponense a fémváz, aminek elülső része forgó tengellyel kapcsolódik a hátsó szakaszhoz, ezáltal képes megdőlni kanyarodás alatt. A hátsó rész végig stabilan áll a kanyarokban, nélküle, hogy bedőlne az út irányába. Az elektromos lánchajtással kiegészülve – ami haladéktalanul beindul, amint a kerékpáros pedálozni kezd, s meghajtja a hátsó két kereket – mindez a szokásos kerékpároknál megszokott tekerési élményt garantálja. Ráadásul, hogy a kétkerekű kivitelhez képest jóval nagyobb menetstabilitást nyújt valamennyi időjárási viszony közepette, a hátsó kerekek fix tengelyének hála multifunkcionális „pick-up” stílusú rakodófelületet is ígér. A kerékpár hátsó része modernizált moduláris rendszerben bővíthető, annak függvényében, hogy a felhasználó gyermekek vagy csomagok szállítása mellett dönt. A moduláris kialakítás szabad utat enged számtalan másfajta felhasználói forgatókönyv részére is. A teherszállító felület fix tengelyű megvalósításának újabb pozitív tulajdonsága, hogy a kerékpáros már-már alig érzi meg a felhelyezett plusz súlyokat, vagyis a csomagok biztonságban, stabilan szállíthatók, kellemes kerékpározási benyomás mellett.

A koncepció újabb kardinális eleme a moduláris időjárásvédelmi rendszer hozzáadásának lehetősége. A jelentékeny vezetésbiztonság mellett, ami a zord időjárási szituációk során konkrétan hasznosnak bizonyulhat, ez az, ami igazán vonzó közlekedési alternatívát varázsol a Concept DYNAMIC CARGO-ból teljes évre.

A BMW Group nem tervezi a Concept DYNAMIC CARGO gyártását saját üzemeiben, de jelen pillanatban is folynak a tárgyalások a lehetséges licenckedvezményezettekkel.

Concept CLEVER COMMUTE elektromos roller koncepció: a kifogástalan társ az utolsó kilométerekre

Az ergonomikus kialakításából adódóan alkalmas a mindennapos használatra, kitűnő menetstabilitást biztosít, összehajtva ugyanakkor módfelett kis helyigényű

Valódi sansz a vegyes mobilitásra: az továbbfejlesztett „tömegközlekedési üzemmód” megkönnyíti a tömegközlekedési eszközökön megtett fejezetek beépítését a hosszabb utakba

Mintaszerű társ a P+R megoldások alatt: az összecsukást követő kis méretének betudhatóan ideális a gépjárműk csomagtartójában történő szállításhoz

Először is a közösségi használatú hálózatoknak betudhatóan, az elektromos rollerek napjainkban már megkerülhetetlen részei a települési közlekedésnek. Használatukkal a településben közlekedők sebesen képesek megtenni a célpontjukhoz vezető utolsó kilométereket, míg rugalmas használhatóságot és zéró helyi károsanyag-kibocsátást garantálnak. A magántulajdonú elektromos rollerek száma eleddig relatíve alacsony. A biztonságosan vezethető, robosztus modelleket méretük folytán nehéz a tömegközlekedési eszközökön vagy gépjárművel szállítani, ameddig a kisebb, hordozható modellek stabilitása hagy kívánni valót maga után.

A Concept CLEVER COMMUTE formájában a BMW Group egy olyan elektromos rollert tár a nézők elé, amely a tömegközlekedési eszközökön való utazás/gépjárműben történő szállítás jegyében összecsukható, ugyanakkor megbízható menetstabilitást ígér. „Tömegközlekedési üzemódban” a lábtartó oldalai felhajthatók, a hátsó kerék mindazonáltal beforgatható az ilyen formában kialakuló apertúrába. A mechanizmussal lerövidíthető a Concept CLEVER COMMUTE kerekei közt mért távolság, ezáltal fennakadás nélkül szállítható a mozgólépcsőkön, ami előtérbe állított fontossággal bír egy lehetőség szerinti metróval megtett út során. A gurulós bőröndökhöz hasonlóan, ebben az állapotában két keréken is húzható a roller. Az első kerékbe szerelt motor ezenkívül elektromos impulzusokkal támogatja a Concept CLEVER COMMUTE rámpákon való felfelé jutását. Az elektromos roller kis méretének betudhatóan összehajtott állapotban díjmentesen szállítható valamennyi tömegközlekedési eszközön.

A Concept CLEVER COMMUTE összehajtott állapotban elfér a kisebb gépjárműk csomagtartójába is, miközben a nagyobb autókban egyidejűleg több is szállítható. A BMW Group járműveit nézve ez azt jelenti, hogy a 3-as sorozattól felfelé hosszanti irányban is elhelyezhető a roller a csomagtartóban nélküle, hogy a hátsó üléseket le kéne hajtani, a MINI modellek csomagtartójában mindazonáltal keresztbe forgatva szállíthatók.

Jellegzetes termékjellemzőinek hála a Concept CLEVER COMMUTE multifunkcionális társ a települési közlekedésben, amely biztosítja, hogy utazásainkat villámgyorsan, biztonságosan és simán oldjuk meg. Variálhatóságát szem előtt tartva, konkrétan ideális a multimodális közlekedéshez.

A BMW Group nem tervezi a Concept CLEVER COMMUTE gyártását saját üzemeiben, de most is folynak a tárgyalások a lehetséges licenckedvezményezettekkel.

Mindkét koncepciójármű során az elektromos teljesítmény az adott alkalmazási mód fényében skálázható. A települési használat szempontjából kiemelten releváns az aksi tölthetőségének módja is: a járművek energiaforrásai kiemelhetők, ezáltal könnyűszerrel feltölthetők lakóhelyekben is.