A BMW Group és a Daimler AG szövetségben fejleszti ki az automatizált járművezetés jövőbe mutató modern műszaki megoldásait

A BMW Group és a Daimler AG szövetségben fejleszti ki az automatizált járművezetés jövőbe mutató modern műszaki megoldásait

A két német prémiumgyártó hosszú távú stratégiai együttműködésének első eredményei már a következő évtized centrumában megjelennek az utakon, az összes régebbinél fejlettebb vezetést támogató rendszerekkel és az autópályákon aktiválható, nagymértékben automatizált járművezetés innovációival varázsolva könnyebbé az ügyfelek mindennapjait.

A BMW Group és a Daimler AG egybevonja az automatizált járművezetés technológiai újításainak kifejlesztésére fordított erőit. A két német prémiumgyártó első körben a vezetést támogató rendszerek, az autópályákon aktiválható vezetésautomatizálás és az eltérő parkolási megoldások következő generációjának megvalósítására összpontosítja a figyelmet, amelyeket a jövő mobilitásának zálogaként egy együttesen aláírt egyetértési megállapodás is nyomatékosít. A BMW Group és a Daimler AG hosszú távú stratégia együttműködésként tekint az meghatározó partnerségre, melynek célkitűzése, hogy a jövőbe mutató technológiákat széles körben elérhetővé téve, már a következő évtized centrumában sorozatgyártásba küldje.

„Vállalati stratégiáink következő logikus lépése, hogy a járműtechnológia területén úttörőnek számító két gyártó meghatározó szaktudását egyesítsük. A BMW Groupnál valljuk, hogy egy rugalmasan előállítható, több modellosztályban is alkalmazható, nem kizárólagos platform kifejlesztésére épülő, hosszú távú kooperáció az automatizált járművezetés tömegtermelésének beindítása szempontjából döntő jelentőséggel bírhat. A két társaság szaktudásának egyesítésével mindkettőnk innovációs erőssége nő, amely a modern műszaki megoldás fejlődését is felgyorsítja” – mondta Klaus Fröhlich, a BMW AG igazgatótanácsának járműfejlesztésért felelős tagja.

„Az automatizált járművezetés megvalósítása napjaink egyik legforradalmibb kihívása, amelyen az egész Daimler Group módfelett keményen dolgozik” – kapta meg a szót Ola Källenius, a Daimler AG igazgatótanácsának vállalati kutatásokért és a Mercedes-Benz gépjárműk fejlesztéséért felelős tagja. „Mint amennyire eddig is, a Daimler-nél a biztonság az elsődleges szempont. Az exkluzív, speciális technológiai megoldások helyett olyan megbízható, mindenre kiterjedő rendszer kifejlesztését tartjuk szem előtt, amely érezhető hozzáadott értékkel fokozza ügyfeleink életminőségét. A legkiválóbb partnerekkel dolgozunk azon, hogy tetemes mértékben növeljük a járműtechnológia teljesítményét és mindezt biztonságos módon kínáljuk fel ügyfeleinknek” – tette hozzá.

A tervezett partnerség jó néhány egyértelmű előnyt tartogat a BMW Group és a Daimler AG részére: a partnerek szaktudásának egyesítésével és a több modellosztályban is alkalmazható járműszerkezeti megoldások kifejlesztésével a modern műszaki megoldás jövőbeni generációinak megvalósulása felgyorsul, melynek következtében az újítások hamarabb megjelennek az utakon, az innovációs átfedések ugyanakkor lerövidülnek. Az autó utasainak és a forgalom többi résztvevőjének biztonsága mindkét gyártó stratégiájában abszolút elsődleges szempont, az meghatározó összefogás kulcspontja ennek köszönhetően a szövetségben kidolgozott rendszer megbízhatósága. A két német prémiummárka még mindig gőzerővel dolgozik azon, hogy megőrizze meghatározó pozícióját a járműfejlesztés területén.

Az együttes járműfejlesztés első kézzelfogható eredménye egy több méretosztályban is alkalmazható, az automatizált járművezetés jó néhány szintjén rendszerbe állítható járműszerkezet tömegtermelése lesz, amely az nagy tudású vezetést támogató rendszerekre épülő és az autópályán aktiválható, nagymértékben automatizált járművezetés innovációit magába foglaló struktúra követelményeinek ugyancsak maximálisan megfelel. A két gyártó ezenkívül már azon lehetőségekről is tárgyalásokat tervez, hogy a járműautomatizálás magasabb szintjeit is szövetségben kidolgozott összefogás kereteiben váltsák valóra, legyen szó akár az autópályákon, akár a belvárosi forgatagokban aktiválható technológiai megoldásokról. Ezek az elképzelések a BMW Group és a Daimler AG közti mértékadó kooperáció hosszú távon fenntartható mivoltát erősítik, aminek fő célkitűzése a több méretosztályban is alkalmazható, automatizált járművezetésre alkalmas platform kifejlesztése. A két német prémiumgyártó partnersége nem befolyásolja az aktuális járműtechnológiák fejlesztési munkálatait és a folyamatban található, más partneri együttműködéseket. A BMW Group és a Daimler AG még mindig keresi a legkiválóbb technológiai vállalatokkal való együttműködési lehetőségeket és nyitott azon autógyártó társaságok közreműködésére, amelyek ötleteikkel hozzájárulhatnak a együtt kidolgozandó platform sikeréhez.

Automatizált járművezetés a BMW Groupnál

A BMW Group 2006 óta dolgozik a nagymértékben automatizált járművezetés kifejlesztésén, sorozatgyártásra érett, nem kizárólagos platformja megvalósításában ugyanakkor nagyszámú technológiai specialistával, beszállítóval és alvállalkozással üzemel egyesült erővel. 2017 óta a bajor prémiumgyártó az ezen a tájékon tevékenykedő divíziókat a München melletti Unterschleißheim településében felépített, automatizált járművezetésre szakosodott innovációs központban egybefogja, a modern műszaki megoldás tömegtermelésbe és több modellosztályba való integrálását ugyanakkor nagyszámú partner támogatja. Az innovációs központban egy mostani szoftverfejlesztő részleg patronálja az automatizált járművezetésre kifejlesztett platform technológiai felgyorsulását, amely új iparági mércét is jelent. A csúcstechnológia újabbnál újabb innovációit a BMW Group az egész világon több mint hetven gépjárművel teszteli közúton, ahol a tervezőmérnökök hétköznapi szimulációk és a legextrémebb vezetési szituációk közben fejlesztik a járművekben dolgozó mesterséges intelligenciát. A vállalatcsoport technológiai zászlóshajója, a BMW iNEXT, amely az automatizált járművezetés 3. szintjét sorozatgyártásban nyújtsa ezután fel a bajor prémiumgyártó kuncsaftjainak, 2021-ben érkezik meg a piacra, amikor is a következő, 4. szintet képviselő járműtechnológiai fejlesztések is már kísérleti projektekként jelennek meg az utakon.

Automatizált járművezetés a Daimler AG-nél

A Daimler AG párhuzamosan dolgozik az automatizált járművezetés több szintjének megvalósításán. Az aktív biztonsági rendszerek hosszú ideje piacvezető gyártójaként a cég a kezdetek óta házon belül fejleszti saját modern műszaki megoldásait. 2019-ben a Daimler AG beindítja San José-ban első, a Bosch-sal együtt kidolgozott kísérleti projektjét, amely a nagyvárosok forgatagában teszteli az önmagát vezető járműtechnológia 4. és 5. szintjét. A program útnak indítása mindkét gyártó történetében tekintélyes mérföldkőnek számít, az követendő partnerség mindazonáltal az elképzelések alapján tovább folytatódik. A következő évtized hajnalán a Daimler nem kizárólagosan a nagymértékben, de a maradéktalanul automatizált járművezetés lehetőségét is fogyasztói kezébe kívánja adni. A modern műszaki megoldás az elképzelések alapján minden vezetési szituációban, minden járműkategóriában maximálisan megbízható működésre tud, legyen szó akár gépkocsikról, kisteherautókról, teherautókról vagy buszokról.