A BMW Group elsőként ígér fenntartható gumiabroncsokat, a plug-in hibrid BMW X5 alatt

A BMW Group elsőként ígér fenntartható gumiabroncsokat, a plug-in hibrid BMW X5 alatt

A bajor prémiummárka az autógyártó cégek közül elsőként teszi elérhetővé fogyasztói részére a Pirelli új, FSC-igazolt, természetes gumit és műselymet magába foglaló gumiabroncsát, amit 22” méretben biztosít a hálózatról tölthető Sports Activity Vehicle modellhez.

A BMW Group egyre szélesebb körben terjeszti ki fenntarthatóságot éltető tevékenységeit, aminek részeként most az első autógyártó vállalatként ad klienseinek igazoltan fenntartható eredetű, természetes gumit és műselymet magába foglaló, faalapú anyaggal megerősített gumiabroncsokat. A 22” méretben kínált abroncsokat a vállalatcsoport idén augusztustól exkluzívan szerzi be a Pirellitől és teszi elérhetővé a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW X5 xDrive45e modellhez (átlagos üzemanyag-fogyasztás a valós szituációk közti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, átfogó szabvány alapján funkcionáló tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései alapján: 1,2 – 1,7 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás a legkorszerűbb gépjárműk menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései alapján: 1,6 – 2,1 liter / 100 km; vegyített energiafogyasztás (WLTP): 24,3 – 27,7 kWh / 100 km; vegyített energiafogyasztás (NEDC): 23,5 – 25,2 kWh / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 27 – 39 gramm / km; vegyített károsanyag-kibocsátás (NEDC): 37 – 47 gramm / km). A gumiültetvények művelését, valamint a természetes gumi és műselyem összetett beszállítói láncát az erdőségek fenntartható felhasználásának biztosítására megvalósított, független Forest Stewardship Council (FSC) szigorú szabványainak való maradéktalan megfelelés igazolja.

„Prémium autógyártó vállalatként arra törekszünk, hogy irányt mutassunk a fenntarthatóság és a felelősségvállalás kapcsán. 2015 óta elkötelezettek vagyunk a természetes gumi egyre szélesebb körű termesztése és megmunkálása, ezenkívül beszállítói hálózatunk egyre nagyobb átláthatósága mellett. Iparágunk részére úttörő fejlesztés az igazolt eredetű, természetes gumit magába foglaló gumiabroncsok használata, amellyel segítünk megőrizni bolygónk biológiai sokszínűségét és erdőségeit, ellensúlyozva a klímaváltozást” – mondta Dr. Andreas Wendt, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésekért és beszállítói hálózatért felelős tagja.

A természetes gumi több hétköznapi használati tárgy meghatározó alapanyaga, példaként a gumicsizmák és a matracok is nagymértékben ebből készülnek. A Föld természetesgumi-termesztésének és -művelésének több mint 80 százalékáért az egész világon csaknem hatmillió kistermelő felel, akik a trópusi öv úgynevezett „gumisávjában” egyenként 1-2 hektár méretű farmokon, változó stádiumok közt termesztik a természetes gumit. A legfőbb kihívás, hogy ezen kistermelők mindenre kiterjedő szinten egységes, társadalmi és környezetvédelmi szempontból is egyre szigorúbb körülményeknek megfelelve műveljék ültetvényeiket. A természetes gumi messze legnagyobb százalékát a gumiabroncs-iparág hasznosítja, ahol kimagasló rugalmassága és tartóssága okán a természetes gumi jóformán pótolhatatlan alapanyagnak számít.

Kicsi címke, nagy tapasztalat

Független szervezetként a Forest Stewardship Council (FSC) nemzetközileg elismert, létfontosságú intézményként üzemel, környezetvédelmi szempontból használható, társadalmilag elfogadott és gazdaságilag életképes termelési és megmunkálási megoldásokkal biztosítva az erdőségek fenntartható felhasználását. A szervezet, melynek kicsi címkéje népszerű a fa- és papíriparban, a természetes gumiból készült áruk előállítása esetén is maradéktalanul betartatja szigorú szabványait.

A modern, 22” méretű Pirelli P ZERO gumiabroncs a világon elsőként nyerte el az FSC hőn áhított címkéjét. Az egyesült államokbeli Rome településében funkcionáló gyárában a Pirelli ehhez csakis FSC-igazolt eredetű, természetes gumit és műselymet dolgoz fel. A gumiabroncsok innen a BMW Group 370 kilométerre fekvő, spartanburgi gyárába kerülnek, ahol felkerülnek a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW X5 alá. A gumiabroncs nevében felfedezhető motívum mutatja, hogy a gyártmány a BMW Group menetteljesítményekkel szemben támasztott legszigorúbb követelményeinek is maradéktalanul megfelel, beleértve az alacsony gördülési ellenállást és az alacsony zajszintet is.

„A fenntartható mobilitás már jóval az utak előtt, a nyersanyagoknál elkezdődik. A Föld első FSC-igazolt gumiabroncsával a Pirelli ismételten bebizonyította, hogy a hosszú távú fenntarthatóság egyre nagyobb kihívásainak leküzdése mellett éppúgy elkötelezett, mint az továbbfejlesztett anyagok és a csúcstechnológiás gyártási folyamatok kifejlesztése mellett. Bolygónk érdekében még mindig befektetünk fenntartható növekedésünkbe, ugyanis tudjuk, hogy ez kereskedelmi szempontból is létfontosságú számunkra” – nyilatkozott Giovanni Tronchetti Provera, a Pirelli fenntarthatósági és jövőbeni mobilitási részlegének vezetője.

„A korszerű, FSC-igazolt Pirelli gumiabroncs lényeges mérföldkő a természetes eredetű gumi gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi szempontokat egyesítő értékláncában. Meghatározó lépés ez a természetes gumi hosszú távon fenntartható értékláncának megteremtése felé vezető úton, amelyiknek mentén mérsékeljük az erdőségek kiirtását és támogatjuk a klímaváltozás elleni harcot” – tette hozzá Jeremy Harrison, az FSC International piacokért felelős igazgatója.

Hosszú távú elköteleződés a nagyobb átláthatóság és fenntarthatóság mellett a természetes gumi beszállítói láncában

Az első, természetes gumit és műselymet magába foglaló gumiabroncsok alkalmazásával a BMW Group új szakaszba kezd fenntarthatóságot éltető tevékenységeiben. 2019-ben a vállalatcsoport a legnagyobb gumiabroncs-gyártó vállalatokkal, nem-kormányzati szervezetekkel, gumigyártókkal és felhasználó partnerekkel együttesen elindította a Global Platform for Sustainable Natural Rubber (GPSNR) névre keresztelt indítványt, amelybe a kistermelőket is bevonta. A GPSNR elkötelezett a természetesgumi-termelés és -művelés társadalmi és környezetvédelmi körülményeinek javítása, valamint szabványosítása, amellett a fenntarthatóság népszerűsítése mellett. A indítvány résztvevői igyekeznek meggátolni az erdőségek kiirtását és az összes régebbinél átláthatóbbá tenni a természetes gumi beszállítói láncát. A GPSNR mellett már nagyjából 100 tag köteleződött el. Ők a Föld természetesgumi-piacának csaknem 50 százalékáért felelősek.

GPSNR-tevékenységei és beszállítóival való szoros együttműködései mellett a BMW Group a természetes gumi beszállítói láncában jelentkező fenntarthatósági mutató szűnni nem akaró javításán is megállás nélkül dolgozik. A müncheni központú vállalatcsoport egyre szélesebb körben terjeszti ki ezen tevékenységeit azzal a céllal, hogy permanensen bővítse a fenntartható eredetű természetes gumit kínáló beszállító partnerei hálózatát.

A BMW Group hosszú évek óta dolgozik közösen az FSC szervezetével. 2013-ban a BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakt FSC-igazolt fából készült műszerfallal jött meg az utakra, az ez évi esztendő második felében debütáló BMW iX modellben mindazonáltal a vállalatcsoport még szélesebb körben alkalmaz FSC-igazolt faalapanyagot. 2017-ben a BMW Group és az FSC vállvetve támogatta Thaiföldön a természetesgumi-ültetvények FSC-szabványnak praktikus fejlesztéseit.

A fenntarthatóság a beszállítói tevékenységek szerves része

Függetlenül ezen intézkedésektől, a BMW Group szerződésben kötelezi minden közvetlen beszállítói partnerét az emberi jogok tiszteletben tartására, amit átfogó környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalás is kiegészít. 2014 óta a vállalatcsoport ezen beszállítói partnereinél olyan működési modellek bevezetését is szorgalmazza, amely garantálja a munkavédelmi biztonságot és óvja a környezetet. Ennek része az erdőségek és bolygónk biológiai sokszínűségének védelme is. Ezen követelményeknek ezenkívül nem kizárólagosan a BMW Group közvetlen beszállítói partnereinek, de azok alvállalkozóinak is meg kell felelnie. A müncheni központú vállalatcsoport ennek érdekében ugyanakkor nem kizárólagosan a szerződésekben leírtakra támaszkodik, de folyamatainak átláthatósága érdekében több más intézkedést is végez. A valószínűsíthető beszállítói helyszíneket nemzetközileg kockázatszűrők értékelik, már jóval azelőtt, hogy a vállalatcsoport felkeresné lehetséges jövőbeni partnereit. A következő lépésként a BMW Group egy fenntarthatósági tevékenységekre vonatkozó, részletes kérdőív kitöltésére kéri fel a kiszemelt jelöltet. A kiválasztott helyszínek áttekintésében ezt követően a vállalatcsoport értékbecslő munkatársait külső partnerek is támogatják, akik a szerződés hatálya alatt is megszakítás nélkül ellenőrzik a beszállítói partnerek fenntarthatósági tevékenységeit. Mint ilyen, a BMW Group minden évben több ezer aktuális és valószínűsíthető beszállítói helyszínt ellenőriz.

Fenntartható mobilitás a BMW X5 xDrive45e modellel

A BMW Group a BMW X5 xDrive45e modell egész életciklusát környezetvédelmi iránymutatóként, hosszú távon fenntartható módon állítja elő és menedzseli – a nyersanyagok kiválasztásától, kitermelésétől és beszerzésétől kezdve, a gyártási hálózaton és a felhasználói háttérszolgáltatásokon át, egészen az újrahasznosításig. Tradícióknak megfelelő európai villamosenergia-hálózatról töltve a BMW X5 xDrive45e csaknem 40 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsát ki egész életciklusa alatt, mint a BMW X5 xDrive40i modell. Csakis megújuló energia alkalmazásával ez az arány hozzávetőlegesen 70 százalékra nő. A BMW X5 xDrive45e modell egyetlen feltöltéssel megtehető tisztán elektromos hatótávolsága a valós állapotok közti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, átfogó szabvány alapján funkcionáló tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései alapján 77-88 kilométer.