A BMW Group duális szakképzést indít Debrecenben

A BMW Group duális szakképzést indít Debrecenben

A bajor prémiummárka két debreceni szakgimnáziummal kötött együttműködési megállapodást.

2021 szeptemberétől a BMW Group a Debrecenben épülő BMW-gyárban is beindítja duális szakképzési programját. A mindezt lehetővé tevő együttműködési megállapodást 2019. július 18-án írta alá a bajor prémiummárka és a Debreceni Szakképzési Centrum, aminek két képzési intézményével karöltve a BMW Group Magyarországon is útnak indítja a német mintára kidolgozott duális szakképzési koncepcióját. Az ötéves program modernizált képzési környezetben, kimagasló minőségű továbbképzési szabványok és rugalmas szerkezet mentén garantálja, hogy gyakornokai nagyszerűen felkészülve kezdik meg szakmai pályafutásukat. Az első felvétel már 2019 őszén elindul: a kétéves elméleti képzést, aminek nevelési intézmények adnak otthont, egy három éven keresztül tartó gyakorlati fejlesztés követi a BMW Group-nál.

„Leendő munkatársaink képzési és fejlesztési rendszerét nézve az elméleti és a gyakorlati nevelés szimbiózisában hiszünk. Konkrétan örülök annak, hogy Magyarországon épülő új gyárunkban is lehetőségünk nyílik a duális szakképzés beindítására, amellyel jó néhány fiatal karrierjét állíthatjuk pályára” – mondta Michele Melchiorre, a debreceni BMW-gyár kinevezett igazgatója. Magyarországon a BMW Group négy területre hirdeti meg szakmai gyakornoki programját: a villamosmérnöki és automatizálás-tervezési, a mechatronikai, a gépjármű-mechatronikai (rendszerek és nagyfeszültségű modern műszaki megoldások), ezenkívül a rendszerintegrálási információtechnológiai szakokra.

Sabine Wilhelm, a BMW Group professzionális szakképzés-igazgatási részlegének vezetője a duális szakképzés előnyeit sorolva közölte: „2012 óta az egész világon öt tömegtermelési létesítményünkben indítottuk be a német mintára kidolgozott duális szakképzés koncepcióját, amit minden egyes régióban a helyi sajátosságokhoz igazítottunk. A Debreceni Szakképzési Centrummal kötött együttműködési megállapodásnak betudhatóan a programot most Magyarországon is útnak indíthatjuk. Igencsak örülünk annak, hogy leendő gyakornokainkat Debrecenben is egyedülállóan felkészítő szakképzési rendszerünkbe integrálhatjuk be, továbbfejlesztett képzési környezetben, kimagasló minőségű továbbképzési szabványok és egy rugalmas szisztéma mentén.”

A BMW Group már a partner tanítási intézményeket is kijelölte: a Debreceni Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Műszaki Szakgimnáziuma, továbbá a Debreceni Szakképzési Centrum Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma ugyanúgy olyan fejlett, magasan képesített nevelési partner, amelyek isteni otthont hoznak létre az ötéves duális szakképzés első két tanévben esedékes elméleti képzéseinek. A BMW Group a két partner intézménnyel szövetségben lát neki a debreceni duális szakképzés részletes tananyagának és tantervének kidolgozásához.

A programban résztvevők a duális szakképzés első két évét a kijelölt két képzési intézmény egyikében töltik, ahol a választott szakterület elméleti ismeretei mellett az alapvető gyakorlati tudást is elsajátítják. A harmadik tanévtől kezdve a figyelem mindinkább a gyakorlati képzés felé irányul: a gyakornokok a BMW debreceni gyárában szerezhetik meg a kézzelfogható szaktudást. A professzionális szakképzéseken túl a BMW Group az öt év alatt a gyakornokok személyiségfejlődésére is előtérbe állított hangsúlyt fektet.

A két kijelölt képzési intézményben már 2019 őszén elindul a felvétel, ezt követően a tanulók 2021 tavaszától pályázhatnak gyakornoki pozícióra. Az ő duális szakképzésük 2021 szeptemberében veszi kezdetét a BMW Group-nál.