2023-tól az utakon: BMW és MINI modellek vegán utastérrel

2023-tól az utakon: BMW és MINI modellek vegán utastérrel

A BMW Group 2023-ban tervezi bemutatni első olyan modelljeit, amelyeket egész egészében vegán utastérrel szerel. A korszerű fejlesztés világpremierjét legfőképp a bőrhöz hasonló tulajdonságokkal bíró, továbbfejlesztett anyagok kifejlesztése kínálja. A forradalmi megoldás ezenkívül a kormánykerekek prémium tapintású, túlságosan időálló bevonására is esélyt kínál. Az egész egészében vegán utasterek első ízben 2023-tól válnak elérhetővé a BMW és a MINI palettáján. A müncheni központú vállalatcsoport ezzel maradéktalanul kielégíti a vegán és bőrmentes utasterek iránti ügyféligényeket, amelyek a közeljövőben még méginkább erősödnek ezt követően – kiváltképp az Egyesült Államokban, Kínában és Európában.

A BMW Group célul tűzte ki maga elé, hogy sorozatgyártásban kínált modelljei egész értékláncát legkésőbb 2050-re abszolút klímasemlegessé tegye, ahol a károsanyag-kibocsátás csökkentéséé a főszerep. A gyártás esetén használt alapanyagok kiválasztása ezáltal kulcsfontosságú. Az állati eredetű nyersanyagok helyettesítése kiemelkedő mértékben hozzájárul az autógyártás fenntarthatóságának növeléséhez. A korszerű kormánykerék-bevonat világpremierjével 1 százalék alá kevesebb lesz a BMW és a MINI modelljeiben használt, állati eredetű nyersanyagokat nyomokban magába foglaló alkatrészek aránya. Ez utóbbi anyagok ezáltal csakis az ügyfelek részére láthatatlan területeken fordulnak ezután elő, példaként olyan heterogén viaszos anyagokban, mint a védőbevonatként használt zselatin, a festékekben használt lanolin, az elasztomerek adalékanyagaként használt faggyú és a festékek fluxusaként használt méhviasz.

A BMW Group már hosszú ideje ígér eltérő szövetalternatívákat a bőrözés helyett, első alkalommal ellenben arra is lehetősége nyílik, hogy a vezető és a jármű közti legnélkülözhetetlenebb kapcsolódási ponton, a kormánykeréken is a bőr kedvező alternatíváját nyújtsa. A kormánykerék-bevonatnak kellemesnek és stabil tapintásúnak, roppantul ellenállónak és tartósnak kell lennie. „A prémium minőségű vegán kormánykerék-bevonattal azon ügyfeleink igényeit elégítjük ki, akik sem a megjelenés, sem a tapintás, sem ugyanakkor a funkcionalitás kapcsán nem óhajtanának kompromisszumokat kötni. Az modernizált anyag a szüntelen használat, az izzadtság és a nedvesség okozta kopásnak ugyanúgy ellenáll, míg a bőr minden kívánatos tulajdonságával ellátott” – mondta Uwe Köhler, a BMW Group karosszéria- és utastér-kiegészítőket fejlesztő részlegének vezetője. A korszerű anyag egyetlen ismertetőjegye a kormánykerék peremének újfajta szemcsézettsége lesz.

A bőrmentes felületek használata csaknem 85 százalékkal csökkenti az előállítási folyamat károsanyag-kibocsátását

A kormánykerék-bevonatok korábbi gyártásánál használt bőrrel megegyező tulajdonságokkal ellátott, első osztályú vegán anyagnak betudhatóan a mérnökök újabb számottevő lépést tettek a módszeres emisszió-csökkentés felé vezető úton, mert a bőr helyettesítése csaknem 85 százalékkal csökkenti az előállítási folyamat károsanyag-kibocsátását. Az emisszió nagy részét – hozzávetőlegesen 80 százalékát – eddig a szarvasmarhatartás esetén keletkező metángáz tette ki, a fennmaradó 20 százalék ugyanakkor a marhabőr túlságosan energia- és vízigényes feldolgozási folyamata esetén keletkezett.

A legfőbb szempont a klímasemlegesség és a körforgásos gazdaság

Az egész klímasemlegesség elérése érdekében a BMW Group a gyártásban és az ellátási láncban a környezetbarát villamos energia hasznosítására, a másodlagos anyagok és természetes nyersanyagok következetesen növekvő arányára, a magas hatékonyságú elektromos és belsőégésű motorokra, sőt még a körforgásos gazdaság alapelveivel megegyező, magas újrahasznosítási arányra támaszkodik.

Minden a részletekben rejlik: az eltérő modellek szőnyegei mono-anyagból készülnek, amellyel elkerülhetők a nehezen újrahasznosítható anyagkeverékek. A BMW Group mindent összevetve minden évben csaknem 23 000 tonna szén-dioxid kibocsátását és újabb 1 600 tonna hulladék keletkezését előzi meg, ugyanis a gyártási folyamaton belül az újrahasznosított szőnyegeket és a hulladékanyagokat is újra felhasználják.

A BMW Group a másodlagos és fenntartható anyagok kapcsán végzett kutatásokra, emellett fejlesztésekre abszolút hangsúlyt fektet. A jövő modellgenerációi a bőr újabb és újabb alternatíváival kecsegtetnek. A müncheni központú vállalatcsoport nagyon sok startup oldalán dolgozik az továbbfejlesztett bioalapú anyagok kifejlesztésén, amelyek előállítási folyamata az ezelőtt használt, szintetikus bőrökhöz képest csaknem 45 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással jár. Az egész egészében bioalapú és kőolajmentes Mirum a tradícióknak megfelelő bőr, ezenkívül a természetes fonalak és habok minden tulajdonságával ellátott, míg a másik újdonságként kifejlesztett, bioalapú Deserttex poliuretán mátrixszal egyesített, porított kaktuszrostokból készült. Ezen anyagok igénybevételével az állati eredetű nyersanyagok helyettesítése jókora mértékű emisszió-csökkenéssel is párosul.