114 bizonyíték a rajongásra: egy bécsi kéményseprőé a Föld valószínűleg legnagyobb Golf gyűjteménye

114 bizonyíték a rajongásra: egy bécsi kéményseprőé a Föld valószínűleg legnagyobb Golf gyűjteménye

Ki mondta azt, hogy a szeretetet nem lehet számokban kifejezni? A Volkswagen tekintetében ez a szám 114. Az osztrák Josef Juza imádja a Golfot, így tart 114-et belőle. Ellenben ez csak az aktuális állapotot tükrözi, ez a szám mivelhogy még állandóan nőhet. A gyűjtő már nem kutat új különlegességek után, de néha olyan Golfokat ajánlanak neki, amelyeknek nem tud ellenállni.

„Amikor életemben első alkalommal ültem Golfban, úgy éreztem, ez a gépjármű egyedül nekem készült. Az ülés, a vezetési hatás, a használhatóság, minden isteni volt nekem” meséli Josef Juza.

A kéményseprő munkába egy Caddyvel járt, nyári hónapokban egy Golf Cabrio, télen egy Country volánja mögé ült, GTI-t vezetett ha kocsikázni akart, a családi utakra ugyanakkor egy normál Golfot használt. „Ez vikt a mottóm: minden alkalomra a kifogástalan Golfot.” – mondta Juza. Az első gyűjtői Golfot a kilencvenes évek elején vásárolta, egy Oldtimer bemutatón szeretett bele a régebbi modellekbe.

Josef Juza kollekciójának van egy-két kivételes darabja, melyek igazi autócsodának számítanak. Ezek közé sorolható egy sorozatgyártás előtti darab 1974-ből, amelyiknek vezető oldali ajtaja tolóajtó. Egy másik egy kézzel készült, mindössze 71 példányban előállított 210 lóerős Golg G60. Juza egy Rally Golffal is büszkélkedhet, amely a Golf második szériájából készült, mindössze 5000 példányban. Juza tulajdonában van egy CitySTROMer is, amely egy RWE nevű energiacég segédkezésével készült 1981-ben. Ez a modell volt az egyik első mindennapi használatra alkalmas elektromos gépkocsi, durván számítva 25 darab kiadásra került. A gyűjtemény értékes darabja egy olyan Golf is, amellyel már egymillió kilométert tettek meg.

Josef Juza jövőbeli terve az, hogy a gépkocsikat ne csak ő, hanem mások is megcsodálhassák. Juza mivel egy Golf múzeumot tervez nyitni gyűjteményéből, melynek ő lenne az igazgatója. A múzeum az elképzelések alapján 2019 tavaszán nyílik ezután meg a látogatóknak.